Aktualności




Przygotowane dania oparto na trzech produktach, których wytwórcy są ujęci na liście prowadzonej przez samorządowe Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego. Była to lokalna wołowina, marynowane grzyby i miód. Smaki zostały wzbogacone ziołami
Szkolenie w ramach Programu Erasmus+ w Turynie
W dniach 23-27 maja br. miało miejsce szkolenie branżowe pn. Nowoczesne proekologiczne trendy w logistyce żywności w Turynie (Włochy), które było jednym z działań projektu „AGROPLUS” realizowanego w ramach Programu Erasmus+.
W szkoleniu łącznie uczestniczyło 18 osób: 4 nauczycieli z dwóch szkół zawodowych woj. podlaskiego, w tym Pani Sylwia Czaban – nauczyciel przedmiotów zawodowych oraz Pani Barbara Czechowicz – wicedyrektor ds. CKZ, 10 przedstawicieli pracodawców oraz 4 nauczycieli ze szkoły zawodowej z Białej Waki (Litwa). Program szkolenia obejmował sesje szkoleniowe w zakresie „zielonego” i zrównoważonego transportu żywności, wizytę w szkole zawodowej o profilu logistycznym IIS Galilei Ferrari w Turynie, jak również wizyty w dwóch firmach pracujących w branży logistycznej - SITO INTERPORTO TORINO oraz OSCALITO. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z wybranymi aspektami dotyczącymi bezpieczeństwa transportu i logistyki żywności, regulacjami prawnymi obowiązującymi w tym zakresie we Włoszech, rolą opakowań w obrocie towarowym. Scharakteryzowane zostały uwarunkowania dotyczące właściwego transportu żywności. Omówione zostały obowiązki producentów i dystrybutorów materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz doświadczenia głównych dystrybutorów żywności w regionie Piemontu.
Był to bardzo udany i owocny w wiele doświadczeń zawodowych czas. Uczestnicy szkolenia wrócili z głowami pełnymi pomysłów i inspiracji w zakresie zrównoważonego transportu oraz większej świadomości ekologicznej. Uczestnicy zaktualizowali wiedzę
w zakresie nowoczesnych proekologicznych trendów w logistyce żywności i mają możliwość wprowadzenia wiedzy i doświadczeń w życie, aby zachować trwałość projektu i jego rezultatów.
31 maja Światowy Dzień bez tytoniu
„Tytoń zagrożeniem dla środowiska”
W tym roku Światowy Dzień Bez Tytoniu rozpoczyna kampanię „Tytoń zagrożeniem dla środowiska”. Kampania ma na celu podniesienie świadomości społeczeństwa na temat niekorzystnego wpływu tytoniu na środowisko – od uprawy, produkcji, dystrybucji i odpadów, aż do użytkowników.
Tytoń zagraża wielu zasobom Ziemi. Jego wpływ jest odczuwalny w sposób, który wykracza daleko poza skutki działania dymu uwalnianego do powietrza podczas spalania. Od początku do końca cykl życia tytoniujest procesem powodującym zanieczyszczenie i niszczenie środowiska naturalnego oraz szkody zdrowotne u ludzi.