Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego - Hubala w Sokółce

Kierunki kształcenia

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą dydaktyczną naszej szkoły

Technik architektury krajobrazu

Technik ekonomista

Technik hotelarstwa

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik rolnik

Technik architektury krajobrazu to zawód niezwykle atrakcyjny. Możesz spełniać swoje marzenia i rozwijać talenty artystyczne w nowym, ciekawym zawodzi
TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU  to zawód na miarę XXI wieku, dający możliwość pracy w kraju i za granicą oraz rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej. Zawód technika architektury krajobrazu jest obecnie zawodem poszukiwanym na europejskich rynkach pracy. Absolwent technikum architektury krajobrazu po ukończeniu szkoły będzie posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu projektowania, wykonawstwa i pielęgnacji zarówno współczesnych, jaki historycznych obiektów zieleni. 

    Będziesz  specjalistą w zakresie:

    • planowania i prowadzenia działalności gospodarczej
    • obliczania podatków
    • prowadzenia spraw kadrowo-płacowych
    • prowadzenia rachunkowości
    • wykonywania analiz i sporządzania sprawozdań z działalności podmiotów prowadzących działalność gospodarczą

    Szkoła oferuje Ci:

    · profesjonalną obsługę programu finansowo – księgowego INSERT GT (z którego korzysta 500 000 przedsiębiorców)

    · praktyki zawodowe w różnych instytucjach i  i zagranicznych

    · warsztaty z pracownikami ZUS, Urzędu Skarbowego, ARiMR,

    · wycieczki edukacyjne do NBP, GPW w Warszawie,

    Nauczymy Cię:

    • obsługi gości hotelowych
    • pracy w recepcji
    • przygotowywania jednostek mieszkalnych dla gości
    • sporządzania potraw i napojów
    •   nakrywania i dekoracji stołów
    • zasad savoir- vivre

    Szkoła oferuje:

    • nowoczesne pracownie hotelarskie, w których odbywają się zajęcia:
    • hotelowa jednostka mieszkalna,
    •  recepcja z ladą recepcyjną
    • baza gastronomiczna
    •  sala konsumenta
    • praktyki zawodowe w obiektach hotelarskich w całej Polsce
    • wycieczki edukacyjne po obiektach hotelarskich
    • udział  w targach turystycznych i hotelarskich
    • spotkania ze specjalistami branży hotelarskie

    Będziesz specjalistą w zakresie:

    • ekonomicznego zarządzania gospodarstwem rolnym
    • obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej,
    • prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;

    Szkoła oferuje:

    •  możliwość odbycia praktyk zawodowych u pracodawców z branży rolno-spożywczej oraz w gospodarstwie szkolnym
    •  wycieczki edukacyjne do zakładów produkcyjnych oraz na targi rolnicze
    • dodatkowe warsztaty i szkolenia zawodowe (kurs kombajnisty, stosowania środków ochrony roślin)
    •  udział w konkursach, olimpiadach
    • rozwijanie zainteresowań w kołach, klubach tematycznych
    •  możliwość uzyskania świadectwa ukończenia szkoły średniej, dyplomu zawodowego, świadectwa maturalnego i certyfikatu europass
    • dobre przygotowanie do studiów

    Będziesz specjalistą w zakresie:

    • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
    • sporządzania i serwowania potraw i napojów pochodzących z różnych stron świata;
    • planowania i oceny żywienia;
    • organizowania produkcji gastronomicznej;
    •  planowania i realizacji usług gastronomicznych

    Szkoła oferuje Ci:

    • zajęcia praktyczne w profesjonalnej pracowni  gastronomicznej
    • praktyki zawodowe u potencjalnych przyszłych pracodawców
    •  sympatyczną i wykwalifikowaną kadrę
    • badania na nosicielstwo umożliwiające uzyskanie książeczki zdrowia

     

     

    Aktualności

    Planowany harmonogram szkolenia 

    semestr II 
     

    Praktyki w Hiszpanii

    4-18 listopada 2023
    Grenada

    Praktyki zawodowe w ramach programu Erasmus + o nr 2022-1-PL01-KA121-VET-00057207, sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe, współfinansowane przez Unię Europejską. 

    Na praktyki w Hiszpanii wyjechało 15 uczniów Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce. 

    •  7 uczniów w zawodzie technik rolnik
    • 8 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

    Twoja przyszłość zaczyna się tutaj!

    Adres