Aktualności




O nowych rodzajach płatności bezpośrednich za realizację praktyk korzystnych dla środowiska, klimatu i dobrostanu zwierząt nasi rolnicy dowiedzieli się w trakcie szkolenia przeprowadzonego przez Panią Agnieszkę Szczygielską, pracownika Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Sokółce.
Podczas szkolenia poruszone zostały tematy:
POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY
W dniu 3 marca 2023 r. uczennice klasy czwartej w zawodzie Technik ekonomista: Martyna Ignatowicz oraz Patrycja Steć, uczestniczyły w II etapie ogólnopolskiego konkursu wiedzy o prawie pracy i bhp dla uczniów szkół ponadpodstawowych „Poznaj swoje prawa w pracy”.
W eliminacjach regionalnych uczestniczyło 27 uczniów z całego województwa. Uczennica Naszej szkoły – Martyna Ignatowicz – zajęła II miejsce i będzie reprezentować województwo podlaskie na szczeblu ogólnopolskim. Natomiast Patrycja Steć zajęła miejsce 9.
Obu uczennicom serdecznie gratulujemy a Martynie życzymy dalszych sukcesów na szczeblu ogólnopolskim.
Opiekunem dziewcząt była Pani Katarzyna Gorlewska.
W dniu 3 marca 2023r. miało miejsce uroczyste otwarcie łącznika pomiędzy halą sportową a Zespołem Szkół Rolniczych w Sokółce oraz otwarcie wirtualnej strzelnicy w Zespole Szkół w Sokółce.
W uroczystości udział wzięło wielu znamienitych gości a byli to między innymi:
Wiceminister Edukacji i Nauki – Pan Dariusz Piontkowski
Senator Rzeczypospolitej Polskiej – Pan Mariusz Gromko
I Wicewojewoda Podlaski – Pan Tomasz Madras
Członek Zarządu Województwa Podlaskiego – Pani Wiesława Burnos
Radny Województwa Podlaskiego – Pan Paweł Wnukowski
Podlaski Kurator Oświaty – Pani Beata Pietruszka
Starosta Sokólski – Pan Piotr Rećko
przedstawiciele władz lokalnych, służb mundurowych, dyrektorzy szkół, duchowieństwo oraz uczniowie ZSR w Sokółce i ZS w Sokółce.
Wszystkim zebranym gościom serdecznie dziękujemy za przybycie i uświetnieni Naszej uroczystości.
Szczególne podziękowania kierujemy do Pana Piotra Rećko – Starosty Sokólskiego, pracowników Starostwa Powiatowego w Sokółce, pracowników Powiatowego Przedsiębiorstwa Drogowo - Budowlanego w Sokółce oraz firmie KD BUD za wykonanie inwestycji budowy łącznika.
Po zakończeniu uroczystości otwarcia łącznika oraz wirtualnej strzelnicy, goście zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez uczniów Zespołu Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego – Hubala w Sokółce.
Pyszne słodkości przygotowali uczniowie z klas uczących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Technik hotelarstwa pod opieką nauczycieli zawodu.
Dziękujemy Wszystkim za ciężką pracę i jesteśmy z Was bardzo dumni, jak zawsze możemy na Was liczyć.
W dniu 22.02.2023r w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne do IV Edycji konkursu "Gotuj z klasą", którego organizatorami jest samorząd województwa podlaskiego.
W Zespole Szkół Rolniczych 3 drużyny przystąpiły do rywalizacji o najlepsze danie regionalne. Zadaniem konkursu było przygotowanie dwóch dań, zupy oraz dania mięsnego. Uczniowie z wykorzystaniem regionalnych produktów oraz lista produktów tradycyjnych. Uczniowie z pełnym profesjonalizmem podeszli do zadania, starannie przygotowali i zaprezentowali swoje dania.
W zmaganiach wzięły trzy drużyny;
klasa III TŻ Dominika Kiszuk i Dominika Szustakiewicz
klasa II TŻ Ola Sadanowicz i Wiktoria Jóźwik
klasa II TŻ Anna Sadowska i Katarzyna Dobrzyńska
Innowacja pedagogiczna „Podróże kulinarne ze smakiem”
KUCHNIA GRUZIŃSKA
Dnia 17 lutego 2023r. odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych poświęcona kuchni gruzińskiej. W zajęciach wzięło udział siedmioro uczniów z klasy III TŻ oraz czterech nauczycieli. W organizacji zajęć wsparła nas Pani Jolanta Matczak, właścicielka firmy „Lody u Matczaka”, która z zaangażowaniem włączyła się we wspólne przygotowywanie potraw z młodzieżą.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję wykonać cztery potrawy kuchni gruzińskiej. Jedną z nich było chaczapuri, czyli zapiekany placek z serem. Została też przygotowana zupa lobio, której głównym składnikiem była czerwona fasola, papryka i marchewka. Jako przekąskę uczestnicy przygotowali popularne pchali na bazie buraków i szpinaku. Słodkim elementem całych warsztatów było przygotowanie chałwy z ziaren słonecznika i sezamu.
Zwieńczeniem warsztatów było wspólne biesiadowanie przy bogato zastawionym stole z dekoracjami charakterystycznymi dla kuchni gruzińskiej. Atmosferę podczas degustacji umilała nam muzyka bałkańska.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w warsztatach. Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Jolanty Matczak oraz do Pana Andrzeja Szeremety (właściciela lokalu gastronomicznego – Szeriwan oraz nauczyciela naszej szkoły) za zasponsorowanie części produktów kulinarnych.