Jeśli:
Podejmij naukę
w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy świadczenia usług cateringowych. Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
Nauka trwa 5 lat i kończy się uzyskaniem świadectwa ukończenia technikum. Absolwent może przystąpić do matury i uzyskać świadectwo dojrzałości. Jeśli będzie chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów. Kierunek ten jest bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.
Ten zawód daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą.
W czasie trwania nauki uczeń zdaje egzaminy z dwóch kwalifikacji zawodowych wyodrębnionych w zawodzie:
HGT.02. |
+ |
HGT.12. |
= |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
Przygotowywanie dań i napojów |
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:
Szkoła organizuje praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni w zakładach gastronomicznych na terenie powiatu.
Szkoła finansuje badania na nosicielstwo umożliwiające uzyskanie książeczki zdrowia – niezbędnej do pracy w zakładach gastronomicznych, sklepach…