foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ZSR w Sokółce
ul. Polna 1 16-100 Sokółka zsrsok@zsrsokolka.pl tel. 857112044

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce

arch.png                 

 

Zakończenie roku szkolnego 2020/2021

 

Objazd pól

Tradycyjnie, wiosną dyrekcja szkoły wraz z pracownikiem odpowiedzialnym za siewy dokonała objazdu szkolnych pól. W tym roku zostały one zasiane owsem, łubinem i gryką oraz żytem wysianym jesienią.

Otwarcie bazy kształcenia zawodowego w ramach projektu nr WND-RPPD.08.02.01-20-0032/18 pn. "Rozwój infrastruktury edukacyjno-szkoleniowej w Powiecie Sokólskim" realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej VIII Infrastruktura dla usług użyteczności publicznej Działania 8.2 Uzupełnienie deficytów w zakresie infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej Podziałania 8.2.1 Infrastruktura przedszkolna, kształcenia zawodowego i ustawicznego, realizowanego przez Powiat Sokólski.

 

Zakończenie projektu „Uczniowie ZSR w Sokółce mobilni w Europie”

Ekonomiści nie próżnują w trakcie majowych praktyk w Grecji. Każdy dzień poświęcają na naukę nowych i utrwalenie posiadanych wiadomości, nie zapominając o wykorzystaniu ich w praktyce. Poznali sposób organizacji pomieszczeń hotelowych, w tym tych przeznaczonych na potrzeby administracyjne. Zaczęli wykorzystywać narzędzia i oprogramowanie niezbędne do obsługi korespondencji tradycyjnej i elektronicznej oraz do archiwizacji dokumentacji. Dzięki wiedzy nabytej w szkole, mogli łatwo wdrożyć się w zadania wykonywane w sekretariacie oraz zapoznać się z podstawowymi zasadami savoir-vivre wykorzystywanymi w organizacji spotkań służbowych. Kolejne dni poświęcili za przyswojenie praktycznych wiadomości z zakresu zatrudniania pracowników oraz zarządzania nimi, z uwzględnieniem prowadzenia niezbędnej dokumentacji. Nie zapomnieli również o analizach ekonomicznych i poznali otoczenie marketingowe w celu wykonania rzetelnej analizy SWOT greckiego przedsiębiorstwa turystycznego.

Dziękujemy Panu ……… za udzielenie naszym uczniom wielu informacji na temat greckich realiów zatrudniania, obsługi sekretariatu i zwyczajów panujących w tym pięknym kraju.

 

Praktyki w Grecji odbywają też uczniowie III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Praktykanci pod czujnym okiem greckich kucharzy zdobywają i doskonalą umiejętności przygotowując tradycyjne dania kuchni greckiej. Zajęcia rozpoczęli od zapoznania się z obsługą maszyn i urządzeń wykorzystywanych w codziennej pracy w jednostce gastronomicznej. Uczniowie poznali lokalne owoce i warzywa oraz ich zastosowanie w produkcji potraw. Ciekawym doświadczeniem było samodzielne przygotowywanie typowych potraw greckich, m.in. tzatziki czy musaka. Oprócz surowych produktów młodzież w kuchni wykorzystywała też różne przyprawy poznając ich smak i zastosowanie. Równie interesujące okazały się zajęcia z aranżacji i doboru dodatków do potraw. Kolejnym etapem były zajęcia w bufecie śniadaniowym, gdzie uczniowie obsługiwali gości hotelowych serwując im przygotowane potrawy oraz zamawianą kawę, herbatę i soki. Była to doskonała lekcja języka angielskiego oraz podstaw języka greckiego. Praktyki odbywały się nie tylko w kuchni, ale też na sali restauracyjnej. Uczniowie dbali o porządek przy stolikach nakrywając do nich, porządkując po skończonym posiłku, a w międzyczasie podając przepyszne desery, które samodzielnie przygotowali.

 

 

Wizyta w Domu dziecka w Supraślu

         W maju w Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce trwała zbiórka środków czystości oraz słodyczy dla podopiecznych z Domu Dziecka w Supraślu. Akcję zorganizował Samorząd Uczniowski oraz Szkolne Koło PCK pod opieką p. Joanny Pac oraz p. Anny Giedzicz.

         Młodzież i nauczycieli czynnie włączyli się w akcję. Dzięki temu mogliśmy przygotować 22 paczki ze słodkościami (dla każdego z wychowanków Domu Dziecka). 

         Dnia 31 maja 2021r. grupa uczniów z klasy I TŻE wraz z p. Dorotą Gudalewską i p. Anną Giedzicz dostarczyła zebrane artykuły do Domu Dziecka w Supraślu.

W dniu 29 grudnia 2020 r., dostarczone zostały do ZSR w Sokółce nowoczesne maszyny uprawowe, które zostały zakupione w ramach projektu nr WND-RPPD.08.02.01-20-0032/18 pn. „Rozwój infrastruktury edukacyjno-szkoleniowej w Powiecie Sokólskim” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej VIII Infrastruktura dla usług użyteczności publicznej Działania 8.2 Uzupełnienie deficytów w zakresie infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej Podziałania 8.2.1 Infrastruktura przedszkolna, kształcenia zawodowego i ustawicznego.

Gastro czwartek w ZSR w Sokółce

Mikołajki 2020 to znak, że już niebawem rozpoczną się wielkie, rodzinne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. W dniu 7 grudnia uczniowie wraz z nauczycielami podczas zajęć prowadzonych zdalnie, również chcieli poczuć mikołajkową atmosferę prezentując świąteczne akcenty.

GASTROczwartki w ZSR w Sokółce

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

- Kinga Zajkowska – klasa IV Technik ekonomista

- Julita Łuksza – klasa II Technik hotelarstwa

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

XXVIII Wojewódzki Festiwal Piosenki i Poezji Patriotycznej

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE POD OKIEM ZEUSA

czyli praktyki zawodowe uczniów ZSR w Sokółce w Grecji

 

JESTEŚMY LAUREATAMI

w OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE LITERACKIM!

  

Zajęcia praktyczne klasy II technik rolnik po szkole podstawowej

Obława Augustowska 1945 roku

100 Rocznica Bitwy Niemeńskiej

Otwarcie Szlaku Dywizji Górskiej gen. Bryg. Andrzeja Galicy w Wojnie 1920 r.

WYKOPKI 2020

 

„Przyprawione młodością i tradycją” wydane przez organizatorów Ogólnopolskiego Konkurs dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zrejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

Nowy sprzęt rolniczy

 Zajęcia integracyjne klas I

 Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2020/2021