^Back To Top

Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala

ŚWIATOWY DZIEŃ POZDROWIEŃ

W dniu 30.11.2017r. w naszej szkole  obchodzony był Światowy Dzień Pozdrowień. W związku z tym Samorząd Uczniowski przygotował pudełko życzeń, do którego można było wrzucać karteczki z pozdrowieniami dla kolegów i koleżanek. Pozdrowienia zostały odczytane przez radiowęzeł.  Grono nauczycielskie również otrzymało ciekawe życzenia.  Główną organizatorką była zastępczyni przewodniczącej SU – Angelika Polewko z klasy I TŻ.

Szczepienie Ochronne

Zakończenie projektu „SoKółka – nawijamy”

W dniu 29 listopada 2017 r. odbyło się oficjalne zakończenie projektu  „SoKółka – nawijamy” w ramach programu Równać Szanse 2016 Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności oraz Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży.

Celem projektu był rozwój osobisty młodych ludzi, odkrywanie ich predyspozycji i umiejętności poprzez wspólne stworzenie i prowadzenie radia internetowego. Młodzież uczyła się również realizowania wyznaczonych wcześniej celów, współpracy w grupie, autoprezentacji i umiejętności komunikacji.

Na podsumowującym spotkaniu nasze 15 – miesięczne działania, nie zabrakło wspomnień i podziękowań. Młodzież zaprezentowała prezentację z projektowych  działań, podziękowała opiekunom oraz osobom i instytucjom, które były nam przychylne i wspierały nasze działania. Również każdy z uczestników projektu otrzymał pamiątkowe gadżety, żeby przypominały mu o udziale w tym przedsięwzięciu.

Projekt realizowany był przez młodzież uczącą się w Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce.

Grecka przygoda z praktykami uczniów Rolnika.

W dniach od 12 do 25 listopada 2017 roku uczniowie Technikum nr 2 w Sokółce Zespołu Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego Hubala w Sokółce uczestniczyli w praktykach zagranicznych. Wyjazd był możliwy dzięki realizacji projektu „ Rozwój zawodowy przyszłych hotelarzy i gastronomów” , a finansowany ze środków Unii Europejskiej. Uczestnikami było 11 uczniów, którzy kształcą się na kierunku technik hotelarstwa i 32 uczniów z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z 4 opiekunami- panią Małgorzatą Klocek, Małgorzatą Modzelewska, Anną Kuklicz i panem Tadeuszem Otoką.

Po długiej wyczerpującej podróży dotarliśmy do miejscowości Panteleimonas i zakwaterowaliśmy się w hotelu 4* San Panteleimon. Następnego dnia uczniowie rozpoczęli praktyki w greckim hotelu i restauracji.

Przyszli kucharze od razu chwycili za bluzy kucharskie i wybrali się do kuchni. Wskazówek udzielał im przemiły i bardzo sympatyczny kierownik obiektu- pan Sakis . Uczniowie kształcący się w zawodzie gastronomi pomagali w przygotowywaniu posiłków i wczuwali się w rolę kelnerów. Obsługiwali bufet, salę konsumencką i zmywalnię naczyń J Uczniowe o profilu gastronomicznym sporządzili m.in. szaszyłyki souvlaki oraz ciasto baklawę, musakę, sałatkę grecką, doradę oraz inne potrawy charakterystyczne dla kuchni greckiej. Profesorowie także pokazali swoje talenty kulinarne gotując przepyszny barszcz ukraiński.

Hotelarze zostali zapoznani ze strukturą organizacyjną hotelu oraz zadaniami służby pięter. Przyszli hotelarze pokazali swoje umiejętności w porządkowaniu pokoi czyli room service. Uczyli się obsługi gościa przy recepcji- procedury check-in i check-out dla gości indywidualnych i grup zorganizowanych. Poznali druki obowiązujące w hotelu, program komputerowy do przyjmowania rezerwacji pokoi oraz system archiwizacji dokumentów.  Przygotowywali różnego rodzaju śniadania hotelowe oraz kawę po grecku.

Czas wolny spędzaliśmy na spacerach po plaży i okolicy. Regularnie odbywały się , zajęcia zumby prowadzone przez panią Anię Kuklicz. Wieczory spędzaliśmy ciekawie, grając w karty z personelem hotelu. W trakcie naszego pobytu zorganizowaliśmy dwa wieczorki taneczne. Na parkiecie wywijali nie tylko uczniowie, ale także profesorowie i nasi greccy przyjaciele. Oczywiście nie mogło zabraknąć greckiego tańca Sirtaki oraz wielu innych greckich rytmów.

Pierwszą dodatkową atrakcją było odwiedzenie 16 listopada 2017 producenta oliwy z oliwek. Mieliśmy okazję zapoznać się z procesem technologicznym tłoczenia oliwy extra vergine. Zobaczyliśmy w pełni zautomatyzowaną linię produkcyjną, która kosztowała milion euro. Nie wyszliśmy z zakładu z pustymi rękoma. W sumie zakupiliśmy 87 litrów świeżej oliwy z oliwek.

20 listopada 2017 wybraliśmy się całą grupą na wycieczkę, gdzie mogliśmy zobaczyć masywy skalne tzw. „Klasztory zawieszone między niebem a ziemią”. Jechaliśmy długo, krętymi czasem niebezpiecznymi drogami, jednakże było warto! Tu trzeba skierować wielkie podziękowania naszym kierowcom za bezpieczną jazdę oraz ogromną odwagę! Pierwszym miejscem naszej wycieczki było muzeum ikon . Mogliśmy tam zobaczyć przepiękne ikony świętych oraz same ich wykonanie. Dążyliśmy do celu z ciekawością. Jest to przecudowne miejsce. Uznawane za jeden z siedmiu cudów świata. Zawieszone na skałach klasztory zapierały dech w piersiach. Na szczytach skał umiejscowiony jest zespół prawosławnych klasztorów. Nasz przewodnik - Adonis opowiadał nam jak zostały one wybudowane oraz przybliżył ich historię. Aby klasztor mógł powstać materiały do budowy klasztorów wciągane były na linach. Aby kiedyś odwiedzić klasztor także trzeba było dostać się tam na linach. Na szczęście obecnie zostały wybudowane schody oraz pomosty, po których się wspinaliśmy. Odwiedziliśmy jeden z dwudziestu czterech klasztorów-Przemienienia Pańskiego ( Wielki Meteor). Aby wejść do klasztoru kobiety musiały być ubrane w długie sukienki lub zawiązać chustę zaś mężczyźni musieli mieć długie spodnie. Sercem całego klasztoru była bogato zdobiona cerkiew . Mogliśmy podziwiać tam malowidła ścienne, ikony, obrazy oraz wystrój cerkwi. Odwiedziliśmy także muzeum, w którym mogliśmy obejrzeć m.in. krzyż, który był wykonywany przez 12 lat, po czym jego wykonawca oślepł. Wracając mogliśmy podziwiać także inne klasztory osadzone na szczytach skał oraz jaskinie pustelników, wydrążone w skałach.

            21 listopada 2017 ruszyliśmy na targ w Leptokarii na którym mogliśmy kupić owoce, warzywa, a także ubrania oraz inne greckie przysmaki. Po zakończonych zakupach udaliśmy się do małej wsi Paleos Panteleimonas ułożonej wysoko w górach, gdzie obejrzeliśmy cerkiew oraz piękne widoki. Po lunchu pojechaliśmy na masyw Olimpu, gdzie spędziliśmy czas oglądając śliczne krajobrazy, co zostało udokumentowane idealnymi zdjęciami. Na zakończenie wycieczek wybraliśmy się na spacer wąwozem Enipeas. Po powrocie mieliśmy lekcję języka Greckiego prowadzoną przez Pana Adonisa oraz otrzymaliśmy koszulki z projektu.

22 listopada 2017 po śniadaniu pojechaliśmy zwiedzić ruiny zamku Krzyżowców, który powstał w 1204 r. w celu obrony pięknej Grecjii. Widoki były wspaniałe. Po spacerze po malowniczej okolicy ruszyliśmy na rejs statkiem w czasie którego oglądaliśmy jak się łowi małże oraz mieliśmy okazję do spróbowania surowych jak i gotowanych owoców morza.

24 listopada 2017 nadszedł smutny dzień pożegnania. Opuściliśmy piękną Grecję, w której czuliśmy się idealnie, jak u siebie w domu. Z całego serca chcieliśmy złożyć serdeczne podziękowania: 

  • wszystkim pracownikom hotelu, dzięki którym mogliśmy nauczyć się wielu nowych zagadnień naszych zawodów. Szczególnie wyróżniamy tu Pana Sakisa który otoczył nas opieką jak "własny tata" oraz przekazał nam wiele ważnych informacji
  • naszym opiekunom - nauczycielom i wychowawcom pani Małgorzacie Modzelewskiej, Małgorzacie Klocek, Annie Kuklicz oraz panu Tadeuszowi Otoka za opiekę nad nami podczas całego wyjazdu i za to, że zawsze mogliśmy na Was liczyć
  • dla naszego pilota- pana Jakuba Jochyma dzięki któremu mieliśmy zapewnione bezpieczeństwo w czasie drogi i całego pobytu, oraz pomoc w każdej sytuacji, zorganizowanie wycieczek i przekazywanie nam wszystkich koniecznych informacji.
  •  dla Pana Adonisa który był naszym przewodnikiem, osobistym tłumaczem i nauczycielem języka greckiego
  • panom kierowcom dzięki którym bezpiecznie dotarliśmy do Grecji i w każde miejsce gdzie jeździliśmy
  • dla naszego fotografa pana Tadeusza Otoka za wspaniałe zdjęcia które będą nam towarzyszyć jako najlepsza pamiątka
  • oraz naszej wspaniałej Dyrekcji i pracownikom projektu, za to, że mogliśmy się tu znaleźć.

Serdecznie dziękujemy

Uczniowie III TŻ i II TH ZSR w Sokółce

 

Poetycki listopad

Uczennica klasy III TE, Paulina Ragin, reprezentowała naszą szkołę w konkursie recytatorskim „Poetycki listopad”, organizowanym przez Bibliotekę Publiczną w Sokółce. Uczestnicy konkursu prezentowali wiersze lokalnych poetów. Za recytację wiersza „Pierwszy dzień wiosny” Sylwii Chorąży Paulina zdobyła III miejsce. Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.

Copyright © 2013. ZSR w Sokółce  Rights Reserved.