^Back To Top

Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala

MIKOŁAJKI 2017 w ZSR w SOKÓŁCE

Białe wąsy, biała broda

Tylko śniegu nie ma – szkoda…

6 grudnia 2017 r. Mikołajki!!! I o naszej szkole nie zapominał MIKOŁAJ, z samego rana jeszcze przed pierwszym dzwonkiem pojawił się w drzwiach w wielkim worem pełnym prezentów dla każdego.

Nie zapomniał o nikim, drobne upominki, słodycze, owoce dostali wszyscy: uczniowie, nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi szkoły.

Warsztaty zdrowego żywienia

1 grudnia 2017 roku w Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce rozpoczęliśmy cykl warsztatów zdrowego żywienia. Jest to jedno z działań promujących zdrowy tryb życia w ramach rządowego programu wspomagania w latach 2015–2018 organów prowadzących szkoły w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki w szkołach – „Bezpieczna+”- „Zdrowa szkoła z pasją”.

Celem warsztatów jest poszerzanie wiedzy i umiejętności kulinarnych uczniów, nauczenie sztuki przygotowania kilku prostych, lecz kreatywnych dań, które są wizytówkami zdrowego żywienia. Ma być smacznie i wesoło, a spotkanie ma na długo zapaść w pamięć uczestnikom.

Warsztaty odbywają się w formie zabawy gdzie oceniana będzie kreatywność kulinarna, zdolności manualne i plastyczne oraz prezentacja potraw. Stawiamy również nacisk na integrację i umiejętność pracy w grupie nie zapominając, że ma być miło i oczywiście smacznie!

Konferencja szkoleniowa

W dniu 1 grudnia 2017 w ZSR w Sokółce odbyła się konferencja szkoleniowa dla pracowników ochrony zdrowia i przedstawicieli samorządów lokalnych, pn. „Szczepienia ochronne. Szczepić czy nie szczepić?”

Siódmoklasiści z wizytą w ZSR

1 grudnia 2017 uczniowie klasy siódmej ze Szkoły Podstawowej w Starej Kamionce (pod opieką pani Dyrektor Joanny Gejdel i wychowawcy klasy Piotra Zaręby) odwiedzili Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce.

Najpierw uczniowie zostali oprowadzeni po szkole oraz poznali strukturę i ofertę szkoły. Następnie zawitali na zajęciach praktycznych z obsługi konsumenta w pracowni gastronomicznej. Tu, goście pod okiem starszych kolegów samodzielnie przygotowali tradycyjne japońskie sushi zwijane czyli maki-sushi. Trud sporządzania potraw został nagrodzony konsumpcją.

Następnie siódmoklasiści zawitali do pracowni hotelarskiej, gdzie poznali tajniki zawodu oraz uczyli się składania serwetek stołowych według różnych wzorów np. lilia, wachlarz oraz gwiazda. Zajęcia w formie zabawy bardzo podobały się uczniom.

Młodszych kolegów podczas zajęć wspierali uczniowie klasy trzeciej i czwartej Technik hotelarstwa pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Renaty Sudorowskiej i Doroty Gudalewskiej.

Renata Sudorowska

Dorota Gudalewska

Fot. T. Otoka

Copyright © 2013. ZSR w Sokółce  Rights Reserved.