^Back To Top

Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala

EUROPASS – MOBILNOŚĆ

 Europass – Mobilność jest standardowym dokumentem europejskim, który ma na celu przedstawienie szczegółowych informacji na temat treści oraz rezultatów (rozumianych jako zdobyte umiejętności lub kompetencje bądź też osiągnięcia w nauce) okresu kształcenia, który dana osoba, niezależnie od wieku, poziomu wykształcenia i statusu zawodowego, spędziła w innym kraju europejskim (UE/EFTA/EOG oraz kraje kandydujące) w celach edukacyjnych.

Taki właśnie dokument otrzymała młodzież naszej szkoły w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych biorąca udział w praktykach zagranicznych w Grecji w ramach projektu 2017-1-PL01-KA102-037532POWER VET, „Rozwój zawodowych przyszłych hotelarzy i gastronomów z ZSR w Sokółce” .

Foto. T. Otoka

 

 

Wyjazd do hiszpani

Nauczyciele ZSR w Sokółce wyjechali do Hiszpanii, by szkolić się w temacie żywności ekologicznej.
W dniach 21 – 25 stycznia br. w Walencji odbyło się szkolenie pn. „Żywność ekologiczna w gastronomii hotelowej” zrealizowane w ramach projektu „GaTIS – innowacyjne rozwiązania w turystyce i gastronomii”. Organizatorem przedsięwzięcia było Perfect Project, przy ścisłej współpracy z partnerami: Centro Superior De Hostelería Del Mediterraneo oraz Daugavpils Tirdzniecibas profesionala vidusskola. W szkoleniu uczestniczyli przedstawiciele trzech podlaskich firm z branży gastronomicznej oraz dwunastu nauczycieli przedmiotów zawodowych z branży gastronomicznej i hotelarskiej z polskich oraz łotewskich szkół. Kurs podzielony był na część teoretyczną i praktyczną, obejmującą wspólne gotowanie pod okiem profesjonalnych kucharzy.
https://perfect-project.eu/en/erasmus-projects/gatis/

 

 

 

innowation gastroerasmus

"GaTIS-Innovative Solutions in Tourism and Gastronomy"

Centro Superior De Hostelería Del Mediterraneo, S.L, Valencia, Spain
Daugavpils Tirdzniecibas profesionala vidusskola, Daugavpils, Latvia
Okres realizacji 01.11.2017 - 31.10.2019
Nasz projekt "Kluczowe działanie 2" został opracowany, aby wyniki kształcenia zawodowego w gastronomii odpowiadały potrzebom rynku pracy w ciągu 24 miesięcy. Główny cel zostanie osiągnięty, gdy osiągniemy następujące cele szczegółowe:
poprawa jakości i efektywności kształcenia zawodowego w branży gastronomicznej i turystycznej,
    opracowywanie nowych metod doskonalenia kompetencji już praktykujących nauczycieli i zapewnienie im całej wiedzy i umiejętności niezbędnych do świadczenia usług wysokiej jakości,
    zwiększenie dostępu i promowanie generowane w Europie, otwarte zasoby edukacyjne,
    zwiększenie misji społecznej na rzecz promocji kształcenia zawodowego na potrzeby pracodawców.

 Międzynarodowe spotkanie projektowe w ramach "GaTIS - innowacyjne rozwiązania w turystyce i gastronomii" odbyło się 14 grudnia 2018 r. W Perfect Project w Białymstoku. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Daugavpils Tirdzniecibas profesionala vidusskola, Centro Superior De Hostelería Del Mediterraneo oraz gospodarz spotkania - Perfect Project Sp. z oo, Główne aspekty omawiane podczas spotkania to: prezentacja raportu diagnozy O1 aktualnej sytuacji w każdym kraju w zakresie kształcenia zawodowego, wyłącznie branży gastronomicznej, prezentacja teoretycznego (on-line) i praktycznego programu kursu w Valencia - "ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA W GASTRONOMII HOTELU JAKO METODA DYWERSYFIKACJI TURYSTYCZNEGO PRODUKTU HOTELOWEGO" przez hiszpańskiego partnera, omawia kwestie organizacyjne związane z organizacją kursu w Walencji, pomysły na działania upowszechniające w partnerstwie.

 

kondolencja1

Copyright © 2013. ZSR w Sokółce  Rights Reserved.