foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ZSR w Sokółce
ul. Polna 1 16-100 Sokółka zsrsok@zsrsokolka.pl tel. 857112044

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce

technikprzemysłu mody2    projekt         plakat        

             klik



Technik rolnik

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik żywienia i usług gastronomicznych

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik hotelarstwa

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik ekonomista

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

PERSPEKTYWY 2021

Technikum nr 2 w Sokółce w ZSR w Sokółce, najwyżej notowanym technikum w powiecie sokólskim oraz 14 miejsce w województwie podlaskim.

Głównymi adresatami Rankingu są uczniowie i ich rodzice, którzy muszą podjąć bardzo ważną decyzję dotyczącą wyboru dalszej ścieżki kształcenia. Ranking "Perspektyw" stanowi pomoc dla młodych ludzi w wyborze liceum lub technikum, które doprowadzi ich do studiów i ułatwi zdobycie wymarzonego zawodu. Informacje mogą czerpać z pięciu rankingów, w tym dwóch głównych: Rankingu Liceów Ogólnokształcących 2021 i Rankingu Techników 2021.

W tegorocznym Rankingu wzięto pod uwagę dane z 1743 techników, które spełniły tzw. kryterium wejścia: maturę w czerwcu 2020 r. zdawało w nich minimum 12 maturzystów, a wyniki średnie z języka polskiego i matematyki zdawanych obowiązkowo były nie niższe niż 0,75 średniej krajowej.

Kryteria Rankingu Techników 2021 to: sukcesy szkoły w olimpiadach (20%), wyniki matury z przedmiotów obowiązkowych (20%), wyniki matury z przedmiotów dodatkowych (30%) oraz wyniki egzaminu zawodowego (30%).

perspektywy 2021

Nowe wyposażenie pracowni dla zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych.

W ramach zakończonego projektu nr WND-RPPD.08.02.01-20-0032/18 pn. „Rozwój infrastruktury edukacyjno-szkoleniowej w Powiecie Sokólskim” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej VIII Infrastruktura dla usług użyteczności publicznej Działania 8.2 Uzupełnienie deficytów w zakresie infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej Podziałania 8.2.1 Infrastruktura przedszkolna, kształcenia zawodowego i ustawicznego. Zespół Szkół Rolniczych został doposażony w nowoczesne maszyny oraz wyposażenie, które będzie służyć do prowadzenia kształcenia zawodowego w zawodach technik rolnik, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.

Projekt był realizowany przez organ prowadzący szkołę czyli Powiat Sokólski.

Poniżej prezentujemy nowe wyposażenie w pracowniach dla zawodu Technik żywienia i usług gastronomicznych. W ramach działań projektowych został zakupiony sprzęt i wyposażenie baru (zabudowa, stoły restauracyjne, krzesła, hockery) zastawa stołowa, szafy magazynowe do przechowywania żywności, podgrzewacz talerzy i inne akcesoria restauracyjne i barmańskie.

Nowe wyposażenie szkoły dla zawodu Technik hotelarstwa.

W ramach zakończonego projektu nr WND-RPPD.08.02.01-20-0032/18 pn. „Rozwój infrastruktury edukacyjno-szkoleniowej w Powiecie Sokólskim” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020 Osi Priorytetowej VIII Infrastruktura dla usług użyteczności publicznej Działania 8.2 Uzupełnienie deficytów w zakresie infrastruktury edukacyjnej i szkoleniowej Podziałania 8.2.1 Infrastruktura przedszkolna, kształcenia zawodowego i ustawicznego.  Zespół Szkół Rolniczych został doposażony w nowoczesne maszyny oraz wyposażenie, które będzie służyć do prowadzenia kształcenia zawodowego w zawodach technik rolnik, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.

Projekt był realizowany przez organ prowadzący szkołę czyli Powiat Sokólski.

Poniżej prezentujemy nowe wyposażenie w pracowniach dla zawodu Technik hotelarstwa. W ramach działań projektowych został zakupiony sprzęt i wyposażenie kuchni do przygotowywania śniadań, pokój hotelowy z łazienką, sala do podawania śniadań oraz pracownia komputerowa do nauki języków obcych.

GASTROczwartek w ZSR…

Wracamy do zajęć praktycznych online, jednocześnie tęsknimy za sobą i powrotem do szkoły.

Na osłodzenie smutków młodzi kucharze klas IITŻp i ITŻ proponują deser i dania zasadnicze.

Deser ; Ciasto Kinder Country

Składniki;

Śm 30% duży kubek

2 serki waniliowe

4 op. Herbatników

2 białe czekolady

300g ryżu preparowanego

1 łyż. Żelatyny

Polewa kakaowa

Sposób wykonania;

Śmietanę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę białą i serki waniliowe, następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, na koniec wsypujemy ryż preparowany (zostawiamy 2 garści do posypania ryżu na polewę). Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników, wylewamy masę śmietanową oraz znowu warstwę herbatników, polewamy masa kakaową oraz posypujemy ryżem preparowanym.

Danie zasadnicze;

  1. Risotto z kurczakiem

Składniki ;

1 pierś z kurczaka

1 cebula

1 marchew

1 papryka

1 cukinia mała

100 g pieczarek lub grzybów suszonych

1,5 szkl. ryżu

Sposób wykonania;

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, smażymy, kolejno dodajemy cebula, grzyby, warzywa, następnie wsypujemy na patelnię suchy ryż oraz wlewamy 3,5 szkl. Wody.

  1. Kotlety jajeczne.

Składniki;

6 jaj

Mleko 100ml

Bułka tarta 50g

Szczypiorek

Sposób wykonania;

Bułkę namoczyć w mleku, 5 jaj ugotować , obrać zemleć z bułką tartą. Do zmielonej masy dodać jajko szczypiorek , sól, pieprz. Kotlety formować, obtaczać w bułce tartej, smażyć.

Życzymy smacznego.