^Back To Top

Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala

Rozwój zawodowy przyszłych hotelarzy i gastronomów z ZSR w Sokółce

  1. Projekt pt.,, Rozwój zawodowy przyszłych hotelarzy i gastronomów z ZSR w Sokółce „ w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) współfinansowanego z EFS (wartość : 644256,71 zł)

Czas realizacji: 01.08.2017-31.07.2018.

 

Grecka przygoda z praktykami uczniów Rolnika.

W dniach od 12 do 25 listopada 2017 roku uczniowie Technikum nr 2 w Sokółce Zespołu Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego Hubala w Sokółce uczestniczyli w praktykach zagranicznych. Wyjazd był możliwy dzięki realizacji projektu „ Rozwój zawodowy przyszłych hotelarzy i gastronomów” , a finansowany ze środków Unii Europejskiej. Uczestnikami było 11 uczniów, którzy kształcą się na kierunku technik hotelarstwa i 32 uczniów z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z 4 opiekunami- panią Małgorzatą Klocek, Małgorzatą Modzelewska, Anną Kuklicz i panem Tadeuszem Otoką.

Po długiej wyczerpującej podróży dotarliśmy do miejscowości Panteleimonas i zakwaterowaliśmy się w hotelu 4* San Panteleimon. Następnego dnia uczniowie rozpoczęli praktyki w greckim hotelu i restauracji.

Przyszli kucharze od razu chwycili za bluzy kucharskie i wybrali się do kuchni. Wskazówek udzielał im przemiły i bardzo sympatyczny kierownik obiektu- pan Sakis . Uczniowie kształcący się w zawodzie gastronomi pomagali w przygotowywaniu posiłków i wczuwali się w rolę kelnerów. Obsługiwali bufet, salę konsumencką i zmywalnię naczyń J Uczniowe o profilu gastronomicznym sporządzili m.in. szaszyłyki souvlaki oraz ciasto baklawę, musakę, sałatkę grecką, doradę oraz inne potrawy charakterystyczne dla kuchni greckiej. Profesorowie także pokazali swoje talenty kulinarne gotując przepyszny barszcz ukraiński.

Hotelarze zostali zapoznani ze strukturą organizacyjną hotelu oraz zadaniami służby pięter. Przyszli hotelarze pokazali swoje umiejętności w porządkowaniu pokoi czyli room service. Uczyli się obsługi gościa przy recepcji- procedury check-in i check-out dla gości indywidualnych i grup zorganizowanych. Poznali druki obowiązujące w hotelu, program komputerowy do przyjmowania rezerwacji pokoi oraz system archiwizacji dokumentów.  Przygotowywali różnego rodzaju śniadania hotelowe oraz kawę po grecku.

Czas wolny spędzaliśmy na spacerach po plaży i okolicy. Regularnie odbywały się , zajęcia zumby prowadzone przez panią Anię Kuklicz. Wieczory spędzaliśmy ciekawie, grając w karty z personelem hotelu. W trakcie naszego pobytu zorganizowaliśmy dwa wieczorki taneczne. Na parkiecie wywijali nie tylko uczniowie, ale także profesorowie i nasi greccy przyjaciele. Oczywiście nie mogło zabraknąć greckiego tańca Sirtaki oraz wielu innych greckich rytmów.

Pierwszą dodatkową atrakcją było odwiedzenie 16 listopada 2017 producenta oliwy z oliwek. Mieliśmy okazję zapoznać się z procesem technologicznym tłoczenia oliwy extra vergine. Zobaczyliśmy w pełni zautomatyzowaną linię produkcyjną, która kosztowała milion euro. Nie wyszliśmy z zakładu z pustymi rękoma. W sumie zakupiliśmy 87 litrów świeżej oliwy z oliwek.

20 listopada 2017 wybraliśmy się całą grupą na wycieczkę, gdzie mogliśmy zobaczyć masywy skalne tzw. „Klasztory zawieszone między niebem a ziemią”. Jechaliśmy długo, krętymi czasem niebezpiecznymi drogami, jednakże było warto! Tu trzeba skierować wielkie podziękowania naszym kierowcom za bezpieczną jazdę oraz ogromną odwagę! Pierwszym miejscem naszej wycieczki było muzeum ikon . Mogliśmy tam zobaczyć przepiękne ikony świętych oraz same ich wykonanie. Dążyliśmy do celu z ciekawością. Jest to przecudowne miejsce. Uznawane za jeden z siedmiu cudów świata. Zawieszone na skałach klasztory zapierały dech w piersiach. Na szczytach skał umiejscowiony jest zespół prawosławnych klasztorów. Nasz przewodnik - Adonis opowiadał nam jak zostały one wybudowane oraz przybliżył ich historię. Aby klasztor mógł powstać materiały do budowy klasztorów wciągane były na linach. Aby kiedyś odwiedzić klasztor także trzeba było dostać się tam na linach. Na szczęście obecnie zostały wybudowane schody oraz pomosty, po których się wspinaliśmy. Odwiedziliśmy jeden z dwudziestu czterech klasztorów-Przemienienia Pańskiego ( Wielki Meteor). Aby wejść do klasztoru kobiety musiały być ubrane w długie sukienki lub zawiązać chustę zaś mężczyźni musieli mieć długie spodnie. Sercem całego klasztoru była bogato zdobiona cerkiew . Mogliśmy podziwiać tam malowidła ścienne, ikony, obrazy oraz wystrój cerkwi. Odwiedziliśmy także muzeum, w którym mogliśmy obejrzeć m.in. krzyż, który był wykonywany przez 12 lat, po czym jego wykonawca oślepł. Wracając mogliśmy podziwiać także inne klasztory osadzone na szczytach skał oraz jaskinie pustelników, wydrążone w skałach.

            21 listopada 2017 ruszyliśmy na targ w Leptokarii na którym mogliśmy kupić owoce, warzywa, a także ubrania oraz inne greckie przysmaki. Po zakończonych zakupach udaliśmy się do małej wsi Paleos Panteleimonas ułożonej wysoko w górach, gdzie obejrzeliśmy cerkiew oraz piękne widoki. Po lunchu pojechaliśmy na masyw Olimpu, gdzie spędziliśmy czas oglądając śliczne krajobrazy, co zostało udokumentowane idealnymi zdjęciami. Na zakończenie wycieczek wybraliśmy się na spacer wąwozem Enipeas. Po powrocie mieliśmy lekcję języka Greckiego prowadzoną przez Pana Adonisa oraz otrzymaliśmy koszulki z projektu.

22 listopada 2017 po śniadaniu pojechaliśmy zwiedzić ruiny zamku Krzyżowców, który powstał w 1204 r. w celu obrony pięknej Grecjii. Widoki były wspaniałe. Po spacerze po malowniczej okolicy ruszyliśmy na rejs statkiem w czasie którego oglądaliśmy jak się łowi małże oraz mieliśmy okazję do spróbowania surowych jak i gotowanych owoców morza.

24 listopada 2017 nadszedł smutny dzień pożegnania. Opuściliśmy piękną Grecję, w której czuliśmy się idealnie, jak u siebie w domu. Z całego serca chcieliśmy złożyć serdeczne podziękowania: 

  • wszystkim pracownikom hotelu, dzięki którym mogliśmy nauczyć się wielu nowych zagadnień naszych zawodów. Szczególnie wyróżniamy tu Pana Sakisa który otoczył nas opieką jak "własny tata" oraz przekazał nam wiele ważnych informacji
  • naszym opiekunom - nauczycielom i wychowawcom pani Małgorzacie Modzelewskiej, Małgorzacie Klocek, Annie Kuklicz oraz panu Tadeuszowi Otoka za opiekę nad nami podczas całego wyjazdu i za to, że zawsze mogliśmy na Was liczyć
  • dla naszego pilota- pana Jakuba Jochyma dzięki któremu mieliśmy zapewnione bezpieczeństwo w czasie drogi i całego pobytu, oraz pomoc w każdej sytuacji, zorganizowanie wycieczek i przekazywanie nam wszystkich koniecznych informacji.
  •  dla Pana Adonisa który był naszym przewodnikiem, osobistym tłumaczem i nauczycielem języka greckiego
  • panom kierowcom dzięki którym bezpiecznie dotarliśmy do Grecji i w każde miejsce gdzie jeździliśmy
  • dla naszego fotografa pana Tadeusza Otoka za wspaniałe zdjęcia które będą nam towarzyszyć jako najlepsza pamiątka
  • oraz naszej wspaniałej Dyrekcji i pracownikom projektu, za to, że mogliśmy się tu znaleźć.

Serdecznie dziękujemy

Uczniowie III TŻ i II TH ZSR w Sokółce

Pierwszy dzień pobytu w Grecji młodzieży Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce

Młodzież klasy III A, III B w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy II w zawodzie technik hotelarstwa, po długiej i męczącej podróży rozpoczęli praktyki zawodowe w  Grecji.

Uczniowie naszej szkoły mają taką możliwość dzięki projektowi „Rozwój zawodowy przyszłych hotelarzy i gastronomów z ZSR w Sokółce”, wyjazd jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, w ramach projektu pn.  Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego.

Głównymi celami projektu jest zwiększenie mobilności zawodowej młodzieży oraz podniesienie jej umiejętności i kompetencji zawodowych, językowych i społecznych.

MŁODZIEŻ Z ZSR W SOKÓŁCE NA PRAKTYKACH ZAWODOWYCH W GRECJI

Młodzież z Zespołu Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego – Hubala w Sokółce wraz z opiekunami: Panią Małgorzatą Modzelewską, Panią Anną Kuklicz, Panią Małgorzatą Klocek i Panem Tadeuszem Otoką, wyjechała na praktyki zawodowe do Grecji. 43 uczniów kształcących się na kierunku technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy zakwalifikowali się do uczestnictwa w projekcie w dniach 13.11 – 24.11.2017 odbędzie mobilność zawodową w ramach projektu pt. „Rozwój zawodowy przyszłych hotelarzy i gastronomów z ZSR w Sokółce”.

Projekt, którego beneficjentem jest Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego – Hubala w Sokółce, jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, w ramach projektu pn.  Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego.

Głównymi celami projektu jest zwiększenie mobilności zawodowej młodzieży oraz podniesienie jej umiejętności i kompetencji zawodowych, językowych i społecznych.

Poza praktykami zawodowymi młodzież w ramach programu kulturowego zwiedzi zakątki Grecji oraz pozna bliżej kulturę tego kraju.

Wyjazd uczniów poprzedziły zajęcia językowe, kulturowe i pedagogiczne, tak by jak najlepiej przygotować uczniów do pobytu w Grecji u naszego partnera projektu Kika Mobility Training Center.

Zapraszamy do śledzenia aktywności uczniów naszego powiatu na Facebook projektu (Rozwój zawodowy przyszłych hotelarzy i gastronomów z ZSR w Sokółce) oraz na stronie szkoły: www.zsrsokolka.pl

Jest to pierwsza część projektu ZSR, już w kwietniu druga grupa młodzieży, która w wyniku rekrutacji zostanie zakwalifikowana do projektu, uda się na praktyki zawodowe do Grecji.

Copyright © 2013. ZSR w Sokółce  Rights Reserved.