foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ZSR w Sokółce
ul. Polna 1 16-100 Sokółka zsrsok@zsrsokolka.pl tel. 857112044

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce

arch.png

          

 

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE POD OKIEM ZEUSA

czyli praktyki zawodowe uczniów ZSR w Sokółce w Grecji

Ekonomiści nie próżnują w trakcie majowych praktyk w Grecji. Każdy dzień poświęcają na naukę nowych i utrwalenie posiadanych wiadomości, nie zapominając o wykorzystaniu ich w praktyce. Poznali sposób organizacji pomieszczeń hotelowych, w tym tych przeznaczonych na potrzeby administracyjne. Zaczęli wykorzystywać narzędzia i oprogramowanie niezbędne do obsługi korespondencji tradycyjnej i elektronicznej oraz do archiwizacji dokumentacji. Dzięki wiedzy nabytej w szkole, mogli łatwo wdrożyć się w zadania wykonywane w sekretariacie oraz zapoznać się z podstawowymi zasadami savoir-vivre wykorzystywanymi w organizacji spotkań służbowych. Kolejne dni poświęcili za przyswojenie praktycznych wiadomości z zakresu zatrudniania pracowników oraz zarządzania nimi, z uwzględnieniem prowadzenia niezbędnej dokumentacji. Nie zapomnieli również o analizach ekonomicznych i poznali otoczenie marketingowe w celu wykonania rzetelnej analizy SWOT greckiego przedsiębiorstwa turystycznego.

Dziękujemy Panu ……… za udzielenie naszym uczniom wielu informacji na temat greckich realiów zatrudniania, obsługi sekretariatu i zwyczajów panujących w tym pięknym kraju.

Praktyki w Grecji odbywają też uczniowie III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Praktykanci pod czujnym okiem greckich kucharzy zdobywają i doskonalą umiejętności przygotowując tradycyjne dania kuchni greckiej. Zajęcia rozpoczęli od zapoznania się z obsługą maszyn i urządzeń wykorzystywanych w codziennej pracy w jednostce gastronomicznej. Uczniowie poznali lokalne owoce i warzywa oraz ich zastosowanie w produkcji potraw. Ciekawym doświadczeniem było samodzielne przygotowywanie typowych potraw greckich, m.in. tzatziki czy musaka. Oprócz surowych produktów młodzież w kuchni wykorzystywała też różne przyprawy poznając ich smak i zastosowanie. Równie interesujące okazały się zajęcia z aranżacji i doboru dodatków do potraw. Kolejnym etapem były zajęcia w bufecie śniadaniowym, gdzie uczniowie obsługiwali gości hotelowych serwując im przygotowane potrawy oraz zamawianą kawę, herbatę i soki. Była to doskonała lekcja języka angielskiego oraz podstaw języka greckiego. Praktyki odbywały się nie tylko w kuchni, ale też na sali restauracyjnej. Uczniowie dbali o porządek przy stolikach nakrywając do nich, porządkując po skończonym posiłku, a w międzyczasie podając przepyszne desery, które samodzielnie przygotowali.

Po raz kolejny w Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce odbyły się zagraniczne praktyki zawodowe w Grecji. Zostały one zorganizowane w ramach unijnego projektu „Uczniowie ZSR w Sokółce mobilni w Europie” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. W projekcie wzięło udział 43 uczniów uczących się w trzech zawodach: Technik rolnik, Technik hotelarstwa oraz Technik ekonomista.

Wszystko zaczęło się 27 września 2020 o 5.30 rano, kiedy to autobus w pełnym składzie wyruszył ze szkolnego parkingu przy ulicy Polnej 1. Do przejechania mieliśmy tysiące kilometrów. Podróż przez Polskę….Słowację….Węgry….Serbię oraz Bułgarię trwała prawie 35 godzin. Na miejscu, w miejscowości Platamonas, powitało nas gorące słońce, piękne widoki i Zeus machający nam z Olimpu. Mieszkaliśmy w eleganckim czterogwiazdkowym Hotelu Olympus Thea Boutique w sąsiedztwie gór, średniowiecznego zamku i Morza Egejskiego.

Młodzież ucząca się w zawodzie Technik rolnik odbywała praktyki zawodowe u lokalnych przedsiębiorców. Przede wszystkim uczniowie pracowali na plantacjach przy zbiorach kasztanów jadalnych. Tylko pozazdrościć, bo nie każdemu jest dane pracować na wysokich i stromych zboczach górskich, mając u stóp morze, a przed oczyma zapierające w piersiach widoki. Zajęcia praktyczne realizowane były również w gajach oliwnych, ogrodach warzywnych oraz manufakturze, gdzie produkowana jest oliwa z oliwek. Dzięki praktykom uczniowie poznali specyfikę greckiego rolnictwa i sadownictwa, zgoła inne niż w Polsce sposoby nawożenia i nawadniania upraw oraz inne technologie i metody pracy.

Ekonomiści w ramach zajęć praktycznych odbyli szereg spotkań z pracownikami lokalnego biura księgowego. W trackie przeprowadzonych warsztatów młodzież poszerzyła swoją wiedzę praktyczną z zakresu polityki płacowo-kadrowej oraz doskonaliła swoje umiejętności. Specjaliści z branży ekonomicznej w bardzo interesujący sposób wprowadzili uczniów w zawiły świat marketingu i nauczyli ich metod skutecznej komunikacji.

Uczniowie klas hotelarskich pracowali na miejscu w hotelu, w którym mieszkaliśmy. Młodzież pracowała w trzech działach obiektu: housekeepingu, na recepcji oraz w restauracji. Ich zadaniem było przygotowanie sali obsługi konsumenta i obsługa bieżąca gości, przygotowanie i wydawanie posiłków z bufetu oraz codzienne utrzymanie czystości w jednostkach mieszkalnych i częściach ogólnodostępnych hotelu. Podczas pracy na recepcji uczniowie poznali specyfikę funkcjonowania hotelu wypoczynkowego, pełen proces obsługi gości oraz sporządzali dokumentację z tym związaną.

Zgodnie z powiedzeniem, że nie samą pracą człowiek żyje, podczas praktyk uczniowie rozwijali swoje kompetencje kulturowe i społeczne, poznawali codzienne życie Greków i ich obyczaje oraz zwiedzali atrakcje turystyczne w regionie. Program kulturalny obejmował dwie całodzienne wycieczki. Pierwszą z nich była wycieczka do malowniczo położonego zespołu klasztorów w Meteorach, gdzie zwiedziliśmy najstarszy i najważniejszy klasztor Przemienienia Pańskiego, po drodze podziwiając przepiękne krajobrazy wzgórz skalistych oraz malowniczo położone klasztory wykute w skałach. Na drugą wycieczkę zabrał nas kapitan Kostas wraz z załogą. Podczas rejsu  na wyspę Skhaitos podziwialiśmy piękne, znane i mniej znane wyspy, polowaliśmy z aparatem na delfiny oraz uczyliśmy się greckiego tańca Zorba. Na miejscu zwiedzaliśmy miasteczko, podziwialiśmy typową grecką zabudowę spacerując po wąskich, wznoszących się w górę uliczkach, a na koniec odpoczywaliśmy na "szyszkowej plaży" Kukunari otoczonej pachnącym lasem piniowym i zielonymi pagórkami. Relaks na plaży, na której piasek skrzy się i błyszczy jak brokat oraz kąpiel w błękitnym morzu był wspaniałym uwieńczeniem tejże podróży.

W czasie wolnym przemierzaliśmy Riwierę Olimpijską wzdłuż i wszerz, odwiedzaliśmy liczne mniejsze lub większe miejscowości leżące u podnóża masywu górskiego. Zdobyliśmy średniowieczny zamek krzyżowców, zwiedziliśmy wpisaną na listę UNESCO górską wioskę Palaios Panteleimonas, odwiedziliśmy Litochoro skąd spacerkiem po wąwozie Enipeas dotarliśmy do miejsca, gdzie według legendy kąpała się Afrodyta. A w ramach relaksu odpoczywaliśmy na plaży, pływaliśmy w ciepłym morzu, graliśmy w siatkówkę plażową lub beztrosko spędzaliśmy czas nad hotelowym basenem.

9 października wyruszyliśmy w drogę powrotną. Podróż przez całą Europę minęła nam spokojnie i zadziwiająco szybko. Sobotni wieczór spędziliśmy już w domu, odpoczywając i opowiadając domownikom o naszym dwutygodniowych stażu zawodowym.

Aparaty pełne przepięknych zdjęć, torby wypchane pamiątkami i cudowne wspomnienia to tylko część zalet zagranicznych praktyk zawodowych.. Młodzież przede wszystkim wróciła bogatsza o nowe doświadczenia zawodowe, wiedzę i umiejętności praktyczne. Pobyt w Grecji był również doskonałą okazją do przełamania barier językowych i doskonalenie swoich umiejętności porozumiewania się w języku angielskim.

Serdeczne dziękujemy Dyrekcji i organizatorom praktyk.

Renata Sudorwoska

Sylwia Czaban

Konrad Stackiewicz