



Innowacja pedagogiczna „Podróże kulinarne ze smakiem”
KUCHNIA GRUZIŃSKA
Dnia 17 lutego 2023r. odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych poświęcona kuchni gruzińskiej. W zajęciach wzięło udział siedmioro uczniów z klasy III TŻ oraz czterech nauczycieli. W organizacji zajęć wsparła nas Pani Jolanta Matczak, właścicielka firmy „Lody u Matczaka”, która z zaangażowaniem włączyła się we wspólne przygotowywanie potraw z młodzieżą.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję wykonać cztery potrawy kuchni gruzińskiej. Jedną z nich było chaczapuri, czyli zapiekany placek z serem. Została też przygotowana zupa lobio, której głównym składnikiem była czerwona fasola, papryka i marchewka. Jako przekąskę uczestnicy przygotowali popularne pchali na bazie buraków i szpinaku. Słodkim elementem całych warsztatów było przygotowanie chałwy z ziaren słonecznika i sezamu.
Zwieńczeniem warsztatów było wspólne biesiadowanie przy bogato zastawionym stole z dekoracjami charakterystycznymi dla kuchni gruzińskiej. Atmosferę podczas degustacji umilała nam muzyka bałkańska.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w warsztatach. Szczególne podziękowania kierujemy do Pani Jolanty Matczak oraz do Pana Andrzeja Szeremety (właściciela lokalu gastronomicznego – Szeriwan oraz nauczyciela naszej szkoły) za zasponsorowanie części produktów kulinarnych.