



Warsztaty szkoleniowe z przetwórstwa mięsnego w Szepietowie
Dnia 24 maja 2022r. siedem uczennic z klasy I TŻ wraz z opiekunem – p.Anną Giedzicz i Dyrektorem Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce – p.Dariuszem Żołądkowskim, uczestniczyło w warsztatach szkoleniowych z przetwórstwa mięsnego, które odbyły się w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Uczniowie mieli możliwość przygotowania białej kiełbasy, począwszy od obróbki mięsa, aż do finalnego produktu i degustacji. Warsztaty przeprowadziła p.Paulina Szewczuk – Specjalista Technologii Rolno – Spożywczej.
Podczas zajęć uczniowie mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem jaki jest potrzebny do profesjonalnej produkcji kiełbas. Zostali też zapoznani z zasadami przygotowania i doboru surowca, obróbki mechanicznej oraz termicznej.
Uczestnictwo w warsztatach było możliwe dzięki uprzejmości p. Agnieszki Szczygielskiej – pracownika ODR w Sokółce.