foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
ZSR w Sokółce
ul. Polna 1 16-100 Sokółka zsrsok@zsrsokolka.pl tel. 857112044

Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce

technikprzemysłu mody2



Technik rolnik

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik żywienia i usług gastronomicznych

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik hotelarstwa

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

Technik ekonomista

ZSR w Sokółce

Czytaj więcej

GASTROczwartek w ZSR…

Wracamy do zajęć praktycznych online, jednocześnie tęsknimy za sobą i powrotem do szkoły.

Na osłodzenie smutków młodzi kucharze klas IITŻp i ITŻ proponują deser i dania zasadnicze.

Deser ; Ciasto Kinder Country

Składniki;

Śm 30% duży kubek

2 serki waniliowe

4 op. Herbatników

2 białe czekolady

300g ryżu preparowanego

1 łyż. Żelatyny

Polewa kakaowa

Sposób wykonania;

Śmietanę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę białą i serki waniliowe, następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, na koniec wsypujemy ryż preparowany (zostawiamy 2 garści do posypania ryżu na polewę). Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników, wylewamy masę śmietanową oraz znowu warstwę herbatników, polewamy masa kakaową oraz posypujemy ryżem preparowanym.

Danie zasadnicze;

  1. Risotto z kurczakiem

Składniki ;

1 pierś z kurczaka

1 cebula

1 marchew

1 papryka

1 cukinia mała

100 g pieczarek lub grzybów suszonych

1,5 szkl. ryżu

Sposób wykonania;

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, smażymy, kolejno dodajemy cebula, grzyby, warzywa, następnie wsypujemy na patelnię suchy ryż oraz wlewamy 3,5 szkl. Wody.

  1. Kotlety jajeczne.

Składniki;

6 jaj

Mleko 100ml

Bułka tarta 50g

Szczypiorek

Sposób wykonania;

Bułkę namoczyć w mleku, 5 jaj ugotować , obrać zemleć z bułką tartą. Do zmielonej masy dodać jajko szczypiorek , sól, pieprz. Kotlety formować, obtaczać w bułce tartej, smażyć.

Życzymy smacznego.