



GASTROczwartek w ZSR…
Wracamy do zajęć praktycznych online, jednocześnie tęsknimy za sobą i powrotem do szkoły.
Na osłodzenie smutków młodzi kucharze klas IITŻp i ITŻ proponują deser i dania zasadnicze.
Deser ; Ciasto Kinder Country
Składniki;
Śm 30% duży kubek
2 serki waniliowe
4 op. Herbatników
2 białe czekolady
300g ryżu preparowanego
1 łyż. Żelatyny
Polewa kakaowa
Sposób wykonania;
Śmietanę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną czekoladę białą i serki waniliowe, następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, na koniec wsypujemy ryż preparowany (zostawiamy 2 garści do posypania ryżu na polewę). Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników, wylewamy masę śmietanową oraz znowu warstwę herbatników, polewamy masa kakaową oraz posypujemy ryżem preparowanym.
Danie zasadnicze;
Składniki ;
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 marchew
1 papryka
1 cukinia mała
100 g pieczarek lub grzybów suszonych
1,5 szkl. ryżu
Sposób wykonania;
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, smażymy, kolejno dodajemy cebula, grzyby, warzywa, następnie wsypujemy na patelnię suchy ryż oraz wlewamy 3,5 szkl. Wody.
Składniki;
6 jaj
Mleko 100ml
Bułka tarta 50g
Szczypiorek
Sposób wykonania;
Bułkę namoczyć w mleku, 5 jaj ugotować , obrać zemleć z bułką tartą. Do zmielonej masy dodać jajko szczypiorek , sól, pieprz. Kotlety formować, obtaczać w bułce tartej, smażyć.
Życzymy smacznego.