^Back To Top

Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala

zakończenie1

 

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2018/2019

19 czerwca 2019 r., o godz. 9.00 rozpoczęło się zakończenie kolejnego roku szkolnego w naszej szkole. Po odśpiewaniu Hymnu Narodowego, głos zabrała Pani Dyrektor, która podziękowała wszystkim za przepracowany rok szkolny, podsumowała krótko najważniejsze wydarzenia oraz życzyła wszystkim spokojnych i bezpiecznych wakacji.

Następnie Pani Magdalena Świrydowicz, pracownik referatu oświaty Starostwa Powiatowego w Sokółce odczytała życzenia w imieniu starosty oraz wręczyła nagrody książkowe dla trzech najlepszych uczniów szkoły.

Po rozdaniu świadectw najlepszym uczniom szkoły przez Dyrekcję, uczniowie rozeszli się do klas ze swoimi wychowawcami, gdzie otrzymali świadectwa promocyjne, a następnie udali się na zasłużony odpoczynek.

Foto: T. Otoka

Najlepsza PIZZA w mieście

Dnia 13 czerwca 2019 r. Zespół Szkół Rolniczych  w Sokółce odwiedzili uczniowie klasy VI ze Szkoły  Podstawowej nr 1 w Sokółce wraz z p. Katarzyną Dykiel oraz p. Joanną Taudul.

Młodzież wraz z uczniami klasy I Tż przygotowała pizzę. Opiekunkami w czasie warsztatów były: p. Dorota Gudalewska oraz p. Anna Giedzicz

Foto: T. Otoka

Warsztaty z PIZZĄ  w tle

Dnia 12 czerwca 2019 r. Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce odwiedziły dzieci z klasy II c ze Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi wraz z Panią Rentą Tołłoczko oraz Panią Justyną Horsztyńską – Szerejko.

Dzieci wraz z uczniami klas I i II Tż przygotowały pizzę. Natomiast na deser otrzymały lody. Opiekunkami podczas warsztatów były p. Dorota Gudalewska oraz p. Anna Giedzicz.

Foto: T. Otoka

Projekt1

WARSZTATY TERENOWE Z GEOGRAFII

Dnia 10 czerwca 2019 r. kl. II TE realizująca program rozszerzony z geografii uczestniczyła w warsztatach terenowych. Celem warsztatów jest zapoznanie młodzieży               z odkrywką geologiczną, oraz profilem glebowym. Trasa warsztatów biegła przez kopalnie żwiru Drahle III i Zadworzany, Międzyrzecze, Kopną Górę, Łaźnie i Poczopek. Zajęcia terenowe rozpoczęliśmy od wędrówki po największej w powiecie sokólskim kopalni kruszyw Drahle III. Na ternie Kopalni Zadworzany można było zaobserwować na czym polega rekultywacja naturalna. Międzyrzecze to  miejsce gdzie pozyskuje się energię odnawialną. Kopna Góra to Arboretum – miejsce dydaktyczne i rekreacyjne. To także przykład infrastruktury turystycznej.  W Łaźniach młodzież mogła zaobserwować działalność rzeki  Sokołdy w biegu środkowym.  Natomiast w Poczopku  w Parku Megalitów młodzież mogła utrwalić wiedzę dotyczącą skał, dzięki zgromadzonym tam głazom narzutom.

Danuta Lewczuk

Katarzyna Gorlewska

IV Otwarte Mistrzostwa Ziemi Sokólskiej Baristów

10.06.2019 r. o godz. 1000 w Kawiarni „Stara Szkoła” w Sokółce odbyły się IV Otwarte Mistrzostwa Ziemi Sokólskiej Baristów dla Młodzieży Szkół Ponadgimnazjalnych.

            Sporządzenie kawy oceniała komisja sędziowska w składzie: sędzia główny pan Łukasz Dutkowski, sędzia techniczny pan Jan Dutkowski dyrektor Marek Andrzejewski.

            Do zawodów zgłosiło się 6 uczestników: pięciu z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce i jeden z Zespołu Szkół w Sokółce. Miejsca na podium zajęły odpowiednio:

I miejsce – Weronika Woronowicz z ZSR w Sokółce

II miejsce – Natalia Dzietczyk z ZS w Sokółce

III miejsce – Angelika Gut z ZSR w Sokółce

Gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w następnym roku.

Opiekunowie konkursu

Małgorzata Klocek

Joanna Pac

Andrzej Szeremeta

zdj. T. Otoka

 

 Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

08.06.2019 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla ponad gimnazjalnych Szkół Gastronomicznych.

            Zadaniem uczestników było przygotowanie 4 porcji potrawy na podstawie wcześniej przesłanego przepisu kulinarnego. Finałowe dania składały się z produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

            Uczestnikami konkursu byli uczniowie z województwa małopolskiego, pomorskiego, mazowieckiego, wielkopolskiego, łódzkiego, śląskiego i podlaskiego. Młodych kucharzy oceniały dwie komisje: Kulinarna i Techniczna.

            Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice z klasy I TŻ: Julia Żukiewicz i Weronika Kozakiewicz. Dziewczyny jako finałowe danie przygotowały pasztet z fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca z dodatkiem Suski Sechlońskiej.

            Młode kucharki otrzymały wyróżnienie za udział w konkursie, nagrodę pieniężną  w wysokości 1000zł oraz nagrody rzeczowe. GRATULUJEMY!!!

Opiekunowie:

Joanna Pac

Dorota Gudalewska

zdj. T. Otoka

Dzień Dziecka w ZSR w Sokółce cdn....

Dnia 06.06.2019r, naszą szkołę odwiedziły dzieci z przedszkola nr 1 w Sokółce, grupa „Zaczarowane Pacynki”, wraz z paniami Agnieszką Aniśko oraz Dorotą Bergiel.

Dzieci upiekły babeczki i udekorowały, z pomocą starszych kolegów klasy IITH. Przedszkolaki otrzymały również z okazji Dnia Dziecka lody.

Opiekunem podczas warsztatów była pani Dorota Gudalewska

Zdjęcia T. Otoka

 

W dniu 06.06.2019 r 14-stu wolontariuszy naszej szkoły pod opieką pani pedagog Joanny Czaplińskiej wzięło udział w „Wielkim święcie małego człowieka” -Przeglądzie Twórczości Artystycznej Dzieci i Młodzieży Podlasia. Wolontariat polegał na pomocy wychowawcom i opiekunom osób niepełnosprawnych w przemieszczaniu się, spożywaniu posiłków zabawie z dziećmi, przy prezentowaniu przez osoby niepełnosprawne umiejętności scenicznych i twórczości rękodzielniczej. Jak co roku nasi wolontariusze nie zawiedli i spisali się na medal!
Joanna Czaplińska.

 

W dniu 06.06.2019 r w naszej szkole odbyły się zajęcia, w których udział wzięli uczniowie klas drugich, zorganizowane w ramach wojewódzkiego programu profilaktycznego „Mam wybór…wybieram rozsądek”. Spotkanie poprowadziła st. post. Paulina Olechno z Wydziału Prewencji Komendy Powiatowej Policji w Sokółce. Pogadanka miała na celu zwiększenie świadomości młodych osób na temat zagrożeń związanych z zażywaniem substancji psychoaktywnych- narkotyków, dopalaczy, alkoholu, papierosów/e-papierosów oraz napojów energetycznych. Zostały omówione konsekwencje zdrowotne, prawne jak i społeczne uzależnienia, odpowiedzialność prawna nieletnich za popełnione czyny karalne oraz czyny świadczące o demoralizacji w kontekście zażywania środków odurzających.

J. Czaplińska.
Fot. T.Otoka

III Powiatowy Konkurs Hotelarsko- Turystyczny Młody Hotelarz

7 czerwca 2019 roku w Zespole Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego- Hubala w Sokółce odbył się III Powiatowy Konkurs Hotelarsko- Turystyczny Młody Hotelarz.  Konkurs miał na celu popularyzację kształcenia zawodowego, zainteresowanie młodzieży branżą hotelarską oraz ukazanie atrakcyjności turystycznej powiatu sokólskiego.

Uczestnikami konkursu byli uczniowie ze szkół powiatu sokólskiego: Szkoły Podstawowej nr 1 im. A. Mickiewicza w Sokółce, Szkoły Podstawowej w Starej Kamionce, Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 2 w Sokółce, Szkoły Podstawowej im. kpt. Józefa Kłopotowskiego w Jacowlanach, Szkoły Podstawowej nr 3 im. Walerego Wróblewskiego w Sokółce. Uczniowie zmagali się z zadaniami w trzyosobowych grupach.

Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy etap składał się z trzech zadań konkursowych: dekoracyjne składanie serwet, ścielenie łóżka na czas oraz nakrywanie i dekorowanie stołu do konsumpcji. Drugi etap konkursu polegał na rozwiązaniu testu dotyczącego atrakcji turystycznych powiatu sokólskiego.

I miejsce zajęli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 im. A. Mickiewicza w Sokółce – Zuzanna Bałakier, Justyna Biziuk i Emilia Sańko. Uczestniczki otrzymały nagrody w postaci voucherów na deser w Restauracji Verde w Sokółce, sprzęt elektroniczny (słuchawki Sony) oraz artykuły piśmiennicze.

II miejsce zajęli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im. Walerego Wróblewskiego w Sokółce – Kinga Puszko, Beata Saniukiewicz oraz Patrycja Szyszko otrzymując w nagrodę voucher na pizzę w pizzerii Peperoni w Sokółce, sprzęt elektroniczny (power bank) oraz artykuły piśmiennicze. .

III miejsce zajęła drużyna z Szkoły Podstawowej im. kpt. Józefa Kłopotowskiego w Jacowlanach w składzie Agata Łapicz, Aleksandra Dulewicz i Błażej Łapicz. Za swoje osiągnięcia uczestnikom zostały wręczone vouchery naleśniki w Restauracji Serce Polski Dom Rodzinny w Sokółce, sprzęt elektroniczny (pendrive) oraz artykuły piśmiennicze.

Pozostali uczestnicy otrzymali nagrody za udział w konkursie w postaci bonów na porcję lodów w kawiarni „Stara Szkoła” w Sokółce oraz artykuły piśmiennicze. Opiekun zwycięskiej drużyny otrzymał,  w ramach podziękowania za przygotowanie uczniów, upominek w postaci zestawu herbat. Pozostali opiekunowie za wsparcie i przygotowanie uczniów otrzymali bony na deser lodowy w kawiarni Stara Szkoła w Sokółce.

Nagrody zostały ufundowanie przez Starostwo Powiatowe w Sokółce, Restaurację Verde w Sokółce, Pizzerię Peperoni w Sokółce oraz Restaurację Serce Polski Dom Rodzinny w Sokółce

Zwycięzcom gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.

Organizatorzy: Zespół Szkół Rolniczych im. mjr H. Dobrzańskiego- Hubala w Sokółce- nauczyciele przedmiotów zawodowych Renata Sudorowska, Anna Giedzicz, Joanna Pac i Dorota Gudalewska.

Zdjęcia: Tadeusz Otoka

Uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych  w Sokółce w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Krzyżewie

Dnia 3 czerwca  uczniowie naszej szkoły o profilu rolniczym pod opieką nauczycieli praktycznej nauki zawodu Janiny Sawoń, Doroty Klej oraz Andrzeja Szumiło uczestniczyli w warsztatach polowych w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Krzyżewie. Tematem przewodnim warsztatów  był: „Postęp biologiczny i techniczny na polach Stacji Doświadczalnej w Krzyżewie”. Podczas zajęć dyrektor dr inż. Bronisław Puczel zapoznał z głównymi zadaniami jakimi zajmuje stacja:

-

Realizowanie planów badawczo-doświadczalnych Centralnego Ośrodka.

-

Ustalanie list zalecanych do uprawy odmian na terenie województwa, na bazie wyników doświadczeń prowadzonych w ramach porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego.

-

Upowszechnianie wiedzy o odmianach roślin uprawnych.

W dalszej części warsztatów młodzież mogła  zapoznać się z możliwościami wykorzystania bezzałogowego statku powietrznego (drona)  w gospodarstwie rolnym.

            Warsztaty były zorganizowane z udziałem środków KSOW Województwa Podlaskiego

 

 04.06.2019 r w Grodzisku Mazowieckim odbył się Ogólnopolski Konkurs „III Regionalne Podróże Kulinarne 2019”.

              Celem organizowanego konkursu było, m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych oraz propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół kształcących w zawodach gastronomicznych.

             Sam konkurs składał się z trzech etapów: etap I – przygotowanie przepisów konkursowych, etap II test wiedzy z zakresu gastronomii i technik sztuki kulinarnej, etap III – wykonanie potraw konkursowych. Jego uczestnikami byli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.

             Test teoretyczny wymagał od uczestników wiedzy z zakresu ,, Warzywa, owoce, zboża i alternatywne sposoby odżywiania się”, natomiast część praktyczna polegała na wykonaniu przekąski gorącej, deseru i smoothie na temat „ Kuchnia roślinna – moc zdrowia na talerzu”

            Naszą szkołę reprezentowały uczennice Zuzanna Baciocha, kl. III TŻ – test teoretyczny, Angelika Polewko, kl. II TŻ – część praktyczna.

Opiekunowie:

Dorota Gudalewska, Sylwia Czaban

Copyright © 2013. ZSR w Sokółce  Rights Reserved.