^Back To Top

Zespół Szkół Rolniczych im. mjr Henryka Dobrzańskiego-Hubala

Konkurs gastronomiczny - „Gotuj z klasą”

12 stycznia 2018 roku o godzinie 11:00 w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Rolniczych odbył się szkolny etap konkursu „Gotuj z klasą” współorganizowany z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP. W konkursie wzięły udział trzy dwuosobowe zespoły. Ich pracy i zmaganiom przyglądała się Szkolna Komisja Konkursowa w składzie: Przewodniczący - pan Dyrektor Marek Andrzejewski, pani Dorota Gudalewska oraz Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich – pani Iwona Krzyżanowska.

W eliminacjach biorące udział w rywalizacji zespoły miały za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania te przygotowane musiały być z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych. Członkowie Komisji oceniali dania pod trzema względami: walory smakowe, wygląd potrawy oraz pod kątem związku dania i wykorzystanych półproduktów z naszym regionem i tradycjami.

W konkursie „Gotuj z klasą” zwyciężyły Angelika Gut i Natalia Kozłowska z klasy II technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Rolniczych w Sokółce. Tym samym zakwalifikowały się do kolejnego etapu. Nagrody wręczył Marszałek Województwa Podlaskiego – pan Stefan Krajewski.

Finał wojewódzki odbędzie się w marcu tego roku. Kapituła Wojewódzka podczas konkursu w finale przyzna I nagrodę zespołowi, który odbędzie staż/praktykę w restauracji prowadzonej przez kucharza uznanego w środowisku gastronomicznym.

W etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym. Gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów w konkursie.

zaproszenie obchody

Dnia 9 stycznia grupa uczniów z klasy II Technikum nr 2  w ZSR Sokółka w zawodzie technik rolnik pod opieką Andrzeja Szumiło  w ramach zajęć praktycznych z techniki rolniczej wybrała się do zakładu Metal-Fach Sokółce. Pod opieką specjalisty ds. marketingu Pani Beaty Plak uczniowie zapoznali się z całym cyklem produkcji wytwarzanych w zakładzie maszyn rolniczych. Młodzież na własne oczy mogła zaobserwować jak wielki jest potencjał produkcyjny zakładu,  jak przebiega linia produkcyjna od momentu surowej stali do wytworzenia skomplikowanych detali i elementów wszystkich produkowanych maszyn. Z informacji jakie w trakcie zwiedzania przedstawiała nam pani przewodnik dowiedzieliśmy, że  większość produkcji skierowana jest na rynki zagraniczne (około 70%) a zapotrzebowanie na maszyny jest tak wielkie, że na niektóre maszyny klienci czekają po kilka miesięcy. Wizyta w zakładzie Metal-Fach wszystkim uczniom bardzo się podobała.

warsztaty1warsztaty 2

 

Copyright © 2013. ZSR w Sokółce  Rights Reserved.